Gymnasieingenjörer redo för arbetslivet

När eleverna slutar på Skanskagymnasiet och det fjärde tekniska år är de redo för arbetslivet. Gabriella Holubec och Albin Jerse är två av eleverna som fått en unik möjlighet att påbörja sin resa som medarbetare på Skanska.

Terminen lider mot sitt slut och Gabriella Holubec tar snart examen från Skanskagymnasiets fjärde tekniska år. Innan Gabriella Holubec började det fjärde tekniska året 2019 så gick hon på en stor gymnasieskola i Lund.

 

– Det var en stor förändring att komma från en stor skola med 2 500 elever till en liten skola med runt hundra elever. Atmosfären på skolan är välkomnande och lokalerna är fina och fräscha. Att bo på internatet har också varit ett äventyr med många glada minnen. Nu ser jag en framtida karriär inom Skanska och ser fram emot att kunna utvecklas som ledare, säger Gabriella Holubec.

 

En provanställning väntar

 

I höst väntar en provanställning som biträdande arbetsledare på Skanska Direkt för Gabriella Holubec. Där har hon även gjort båda sina APL-perioder (arbetsplatsförlagt lärande).

 

– Min första APL gjorde jag på Skanska Direkt i Malmö där jag snabbt blev introducerad till vad en arbetsledare gör. Jag trivdes jättebra där så till min andra APL-period valde jag att söka mig dit igen.

Sex veckor på ESS Campus

 

Även Albin Jerse tar snart examen och är mycket nöjd med sin APL-period.

 

– Jag har spenderat sex fantastiska veckor nere på ESS Campus i Lund. Det har varit väldigt lärorika, inspirerande, utvecklande och roliga veckor.

 

Albin Jerses handledare, Philip Pedersen Breve tog själv examen från Skanskagymnasiet 2012 och arbetar idag som produktionschef inom Skanska.

 

– Efter att jag tagit examen 2012 började jag arbeta som biträdande arbetsledare på Skanska. Jag blev sedan arbetsledare och arbetar nu som produktionschef. Eftersom jag har gjort samma resa som eleverna gör så blir det extra roligt att få introducera elever som Albin till Skanska och bidra med en stabil kunskapsbas som de sen kan bygga vidare på.

 

Kombination av teori och praktik

 

Albin Jerse tycker att kombinationen av det teoretiska i skolan och det praktiska ute på projekten har varit väldigt lärorikt. Albin har tidigare sommarjobbat på Skanska och haft fyra praktikperioder på totalt 17 veckor under sina fyra år på Skanskagymnasiet.

 

– Att komma ut på praktik och använda det man lärt sig i skolan är verkligen toppen. Vissa delar har varit lättare att lära sig teoretiskt medan vissa andra delar har varit lättare att lära sig praktiskt ute i verkligheten, säger han.

 

Efter sommaren kommer Albin att påbörja en provanställning som biträdande arbetsledare inom Skanska Region Hus Syd.

 

På skolans Instagramkonto finns mer om elevernas praktik.