Teknikprogrammet

Teknikprogrammet

skanskagymnasiet-undervisning

Är du intresserad av byggteknik, arkitektur eller samhällsutveckling? Då är Skanskagymnasiets unika teknikprogram något för dig. Programmet har inriktning samhällsbyggande och miljö, där du själv väljer om du vill läsa byggteknisk eller arkitekturprofil.

Målet med det treåriga teknikprogrammet är att utveckla dina tekniska kunskaper. Utbildningen ska visa sambanden mellan de olika kurserna inom programmet och bidra till att du förstår hela kedjan i utveckling av teknik i ett hållbart samhälle. 

Se poängplanen för Teknikprogrammet (PDF)

"Du får tre spännande år med en riktigt bra utbildning. Ett extra plus är den tydliga kopplingen till arbetslivet."
Victoria Johansson, lärare

En inriktning samt ett fjärde år

Vår inriktning, samhällsbyggande och miljö, leder till en möjlig framtid inom byggbranschen. Vi utgår från ett miljötänk när vi lär oss planera och utforma ett fungerande samhälle för människor att bo, arbeta och resa i. Byggprocessen löper som en röd tråd genom utbildningen.

Utöver de gymnasiegemensamma ämnena läser du bland annat kurser som Arkitektur, Teknik, Ledarskap och organisation. Vi erbjuder två profiler på inriktningen; en byggteknisk profil och en arkitekturprofil. Kursinnehållet varierar beroende på vilken profil du väljer. Båda profilerna innehåller dock praktik under ditt andra och tredje år på något av Skanskas projekt runtom i Sverige, samt kurser inom entreprenörskap, ledarskap och organisation. Du kan även läsa högre kurser inom matematik, fysik och engelska.

På Skanskagymnasiet kan du välja att läsa ett fjärde tekniskt år. Efter det fjärde året tar du gymnasieingenjörsexamen och kan gå direkt ut i arbetslivet med ett jobberbjudande från Skanska.

Läs mer om det fjärde året.

Profilera din utbildning

På Skanskagymnasiet kan du profilera din utbildning genom att välja någon av våra två profiler:

Arkitekturprofilen

I arkitekturprofilen läser du Arkitektur-rum, 100p.

Byggteknisk profil

I den byggtekniska profilen läser du Konstruktion 1, 100p

Praktik

Praktiktiden på fem veckor genomförs under årskurs 2 och 3.

Läs mer om praktiken

Behörighet att läsa vidare

Självklart blir du behörig till högskola och universitet efter att du har tagit din gymnasieexamen från Skanskagymnasiet. Teknikprogrammet ger dig möjlighet att få full behörighet för vidareutbildning till exempelvis civilingenjör, högskoleingenjör och arkitekt. Skanskagymnasiet ger dig en bra grund att stå på, oavsett om du vill läsa ett fjärde tekniskt år eller plugga vidare på högskola eller universitet.

Läs mer om framtidsmöjligheterna

Direkt ut i arbetslivet

Clara går teknikprogrammets fjärde år på Skanskagymnasiet i Växjö. I en artikel berättar hon om hur det är att göra praktik på en byggarbetsplats och om sina framtidsdrömmar.

Från Skanskagymnasiet till Hisingsbron

Så gick det sen. Möt Clara igen efter att hon slutfört teknikprogrammets fjärde år på Skanskagymnasiet i Växjö. Nu är hon arbetsledare på Skanskas projekt Hisingsbron i Göteborg.

Tillbaka till toppen