Teknikprogrammet

Uppdaterad: dec 2020

Teknikprogrammet

skanskagymnasiet-undervisning

Är du intresserad av byggteknik, samhällsutveckling och att arbeta i projekt? Då är Skanskagymnasiets unika teknikprogram något för dig. Programmet har inriktning Samhällsbyggande och miljö, där du själv väljer mellan Byggteknisk profil och Arkitekturprofil.

Målet med det treåriga teknikprogrammet är att utveckla dina tekniska kunskaper. Utbildningen ska visa sambanden mellan de olika kurser inom programmet och bidra till att du förstår hela kedjan i utveckling av teknik i ett hållbart samhälle. 

Se poängplanen för Teknikprogrammet (PDF)

"Du får tre spännande år med en riktigt bra utbildning. Ett extra plus är den tydliga kopplingen till arbetslivet."
Victoria Johansson, lärare

En inriktning samt ett fjärde år

Vår inriktning, samhällsbyggande och miljö, leder till en möjlig framtid inom byggbranschen. Vi utgår från ett miljötänk när vi lär oss planera och utforma ett fungerande samhälle för människor att bo, arbeta och resa i. Byggprocessen löper som en röd tråd genom utbildningen.

Utöver de gymnasiegemensamma ämnena läser du bland annat kurser som Arkitektur, Teknik, Ledarskap och organisation. Vi erbjuder två profiler på inriktningen; en Byggteknisk profil och en Arkitekturprofil. Beroende på vilken profil du väljer, varierar kursinnehållet. Båda profilerna innehåller praktik under åk 2 och åk 3 på något av Skanska projekt runtom i Sverige, samt kurser inom entreprenörskap, ledarskap–och organisation. Du kan även läsa högre kurser inom matematik, fysik och engelska.

På Skanskagymnasiet har du även möjlighet att läsa ett fjärde tekniskt år. Efter det fjärde året tar du gymnasieingenjörsexamen och har goda möjligheter att bli erbjuden en provanställning på Skanska.

Läs mer om det fjärde året.

Profilera din utbildning

På Skanskagymnasiet kan du profilera din utbildning genom att välja någon av våra två profiler:

Arkitekturprofilen

I arkitekturprofilenn läser du ytterligare en arkitekturkurs samt en CAD-kurs.

Byggteknisk profil

I den byggtekniska profilen läser du ytterligare en CAD-kurs och Konstruktion.

Båda profilerna

Innehåller fem veckors praktik, två i å k2 och tre i åk 3, där du får chansen att vara med på något av Skanskas projekt runt om i Sverige.

Läs mer om praktiken

Behörighet att läsa vidare

Självklart blir du behörig till högskola och universitet efter att du har tagit din gymnasieexamen från Skanskagymnasiet. Teknikprogrammet ger dig möjlighet att få full behörighet för vidareutbildning till civilingenjör, högskoleingenjör och arkitekt för att nämna några exempel. Skanskagymnasiet ger dig en bra grund att stå på, oavsett om du vill läsa ett fjärde tekniskt år eller plugga vidare på högskola eller universitet.

Läs mer om framtidsmöjligheterna

Direkt ut i arbetslivet

Clara går teknikprogrammets fjärde år på Skanskagymnasiet i Växjö. I en artikel berättar hon om hur det är att göra praktik på en byggarbetsplats och om sina framtidsdrömmar.

Från Skanskagymnasiet till Hisingsbron

Så gick det sen. Möt Clara igen efter att hon slutfört teknikprogrammets fjärde år på Skanskagymnasiet i Växjö. Nu är hon arbetsledare på Skanskas projekt Hisingsbron i Göteborg.

Tillbaka till toppen