Teknikprogrammet

Framtiden ser ljus ut

Gabriella Holubec

En utbildning på Skanskagymnasiet öppnar upp för många möjligheter och karriärvägar. Läs bland annat reportaget om Gabriella Holubec som numera jobbar på Skanska.

Reportage från Gabriela Holubec

Hej! Jag heter Gabriella och började på Skanskagymnasiet i augusti 2019. Ni fick hänga med mig på min APL (Arbetsplatsförlagt lärande) där jag beskrev vad jag gjorde under min APL-period. Men vad hände sen?

Jag var på Skanska Direkt i Malmö och trivdes jättebra. Jag fick i maj frågan om jag ville fortsätta jobba på Skanska Direkt och jag sa självklart ja!

Den 10 augusti började jag min provanställning på Skanska Direkt. Jag började på samma projekt som jag var på under min andra APL-period i april-maj 2020. Det var kul att kastas in direkt i projektet. Vi byggde totalt åtta vindsvåningar mitt i centrala Malmö. Projektet var väldigt avancerat så jag lärde mig mycket byggnadsteknik och hur man styr ett projekt. I november stod alla åtta lägenheter klara och det var dags att påbörja ett nytt projekt. Samtidigt som jag kastades in i det nya projektet var jag även med i projekteringsprocessen på projektet som vi skulle ha efter vindsvåningarna, ett stambyte i Eslöv. Det var många bollar att hålla i luften.

När vi var klara med vindsvåningarna så påbörjade vi direkt stambytet i Eslöv. Projektet är på cirka 43 miljoner där vi utför ett stambyte och badrumsrenovering av 144 lägenheter, relinar alla stammar, utfört kulvert och dräneringsarbete samt fönsterbyte på åtta huskroppar. Vi har nu i skrivande stund gjort klart 27 badrum och bytt fönster i 29 lägenheter. Stambytet beräknas vara klart i juni 2022 och fönsterbytet beräknas vara klart oktober-november 2022.

En vanlig dag på jobbet ser ungefär ut såhär. Jag och produktionschefen har samordning med alla utomhus på etableringen och går igenom vad som hände under gårdagen och vad som ska hända under dagen. Sen går vi en runda på projektet. Vi har öppet i cirka femton stycken lägenheter så vi brukar kolla igenom alla och se hur vi ligger till. Oftast brukar man stöta på någon boende som har frågor. De som bor på området är väldigt pratglada så man utvecklar snabbt en bra kundkontakt som är väldigt kul att ha. Sen brukar det bli en del möten på kontoret, uppdatera tidplanen, lägga beställningar och attestera fakturor. En gång i veckan brukar vi ha en syn på en stam med kundens projektledare. Det är kul att gå på små "mini besiktningar". Där hör man också om projektledaren är nöjd med vårt arbete. Den viktigaste kunden är de boende i området och det är de som blir allra gladast när vi är klara.

Om man ska summera vad jag gör så är det allt mellan himmel och jord! Från att hjälpa till med att bära upp säckar till att sitta på prognosgenomgångar.  Det är även det som är det roliga. Jag får göra allt och lite till. Det gör jobbet väldigt mångsidigt och det krävs även att du enkelt kan lösa problem som uppstår.

Detta var en liten summering om vad som har hänt efter jag har jobbat cirka nio månader på Skanska!

Med vänliga hälsningar
Gabriella Holubec


 

Till skillnad från ett vanligt treårigt gymnasium, erbjuder Skanskagymnasiet dig ett steg in i arbetslivet redan under skolperioden i form av praktik eller temaarbete. Du får se Skanska från insidan och vara med i pågående riktiga byggprojekt på olika sätt.

Efter utbildningen har du stor erfarenhet, goda kunskaper samt ett bra kontaktnät inom byggbranschen.

Möjligheter att arbeta i branschen

Efter avslutad utbildning på Skanskagymnasiet får du möjligheter att arbeta inom många olika branscher. Eftersom skolan har en nära koppling till Skanska, är byggbranschen en av de mest givna branscherna att arbeta i för våra elever.

”Möjligheterna till arbete är mycket goda för civilingenjörer inom bygg och anläggning, både på ett och fem års sikt."
Källa Arbetsförmedlingen (prognos från 2018-02-08)

Många vägar att gå

Beroende på vilken väg du tar, kan yrkesroll och arbetsuppgifter skilja sig. Väljer du att läsa vidare kan du blir byggnadsutformare och då hamnar du kanske på Skanskas teknikavdelning. Väljer du att läsa det fjärde tekniska året blir du gymnasieingenjör och då får du goda möjligheter att börja jobba som biträdande arbetsledare på Skanska.

Möjligheterna är många. Det är bara du och din fantasi som sätter gränserna för dina mål inför framtiden. Skanskagymnasiet vill ge dig förutsättningarna för att du ska kunna nå din högsta potential.

Från Skanskagymnasiet till Hisingsbron

Så gick det sen. Möt Clara igen efter att hon slutfört teknikprogrammets fjärde år på Skanskagymnasiet i Växjö. Nu är hon arbetsledare på Skanskas projekt Hisingsbron i Göteborg.

Tillbaka till toppen